“Hedefi olan kazanır.” diyerek Isparta’ya vizyon kazandırıyorlar

“Hedefi olan kazanır.” diyerek Isparta’ya vizyon kazandırıyorlar

Son dönemde Isparta gündeminin önemli bir aktörü olan Fikir Isparta Topluluğu Isparta’nın ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda gelişmesi için birçok projeyi hayata geçiriyor. Isparta’nın sorunlarına kafa yorup çözüm önerileri üreten topluluk; ayda en az iki kez toplanarak paylaştıkları toplantı gündemleriyle, hazırladıkları raporlarıyla ve gerçekleştirdikleri araştırmalarıyla Isparta’ya bir dinamizm kazandırdı.

Isparta’nın ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sunmak amacıyla bir araya gelen sanayici, tüccar, akademisyen, ekonomist ve çeşitli meslek gruplarından sektör temsilcileri, Fikir Isparta Topluluğu çatısı altında birleşerek şehrin kalkınmasına yönelik önemli adımlar atıyorlar. 1 Nisan 2024 tarihinde kurulan bu gönüllü oluşum, “Her Şey Isparta İçin” ana düşüncesi etrafında fikir üretimi ve araştırma-geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları gerçekleştirerek, ilin ekonomik ve sosyal dinamiklerinin güçlenmesine katkı sağlıyor.  

Topluluk, il genelinde gerçekleştirilen çeşitli iş birlikleri, araştırmalar ve projelerle, Isparta’nın sahip olduğu potansiyeli daha verimli şekilde değerlendirme hedefi doğrultusunda ilerliyor. Gönüllülük esasına dayalı olarak faaliyet gösteren bu yapı, iş dünyasından akademik çevrelere kadar geniş bir katılımcı kitlesiyle, Isparta’nın ticari ve sosyal hayatına yön veren fikirlerin şekillenmesine katkı sunuyor.

Fikir Isparta Topluluğu’nun kuruluş amacı ve hedefleri

Fikir Isparta Topluluğu kuruluş amacınıİlimiz Isparta’nın ekonomik ve sosyal hayatına katkıda bulunarak, ülkemizin özellikle Isparta’nın ekonomik durumunun analizini doğru ve reel bir şekilde öngörüp, ulusal ve uluslararası düzeydeki ticari alanın gelişmelerini yakından takip ederek ülkemizdeki paylaşımdan ilimizin payını en yükseğe taşımaktır.” olarak tanımlıyor.   

Bu temel amaç doğrultusunda tüm çalışma, görev ve sorumluluklarda gönüllülük esasını benimsediklerini belirten topluluk üyeleri temel hedeflerini ise şu şekilde sıralıyor:

  • “Isparta için ekonomik, kültürel ve siyasal anlamda Isparta’nın gelişimine katkı sağlayacak fikri olan müteşebbis insanların bir araya getirmek,
  • Isparta ilinin ticari ve sosyal hayatına katkıda bulunmak
  • Isparta’nın sahip olduğu kaynakların belirlenmesi ve bu kaynakların en verimli şekilde kullanılması,
  • Ülke genelindeki ticari gelişmelerin takip edilerek, reel ve uygulanabilir projelerle ilimizin ulusal ticari paydan alacağı oranının artırılması,
  • İş insanlarının ticari hayatta karşılaşabileceği sorunların çözümüne katkı sağlamak ve iş hayatındaki ortak problemlerin etkin yönetimi için stratejik çözümler geliştirmek,
  • İlimiz kapsamında akademik çalışmalar ve araştırmalar gerçekleştirerek raporlar hazırlamak; bu raporlar doğrultusunda ilimizde ticari ve sosyal açıdan yeni alanlar oluşturmak ve geliştirilen projelerle girişimcilerin önünü açmak,
  • İlin tüm paydaşlarını, öneri, uygulama ve çözüm süreçlerinde ticari ortak menfaatler doğrultusunda bir araya getirmek ve bu doğrultuda çaba harcamak,
  • İlimizin sahip olduğu potansiyele dikkat çekerek bu konuda karar alıcı siyasi ve bürokratik iradenin gerekli teşvikleri sağlaması için lobi faaliyetleri yürüterek ulusal ve uluslararası iş insanlarının yatırım yapmalarını özendirmektir.” 

Raporladılar ve muhataplarıyla paylaştılar

Yaklaşık 9 aydır ayda en az iki defa toplanarak Isparta’nın sorunlarına ve gündemine dair sorunları ele alan topluluk, birçok rapor hazırladı ve bu raporları konunun muhatapları olan kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve kamuoyuyla paylaştı.  Bu kapsamda Fikir Isparta Topluluğu kısa süre içerisinde yaptığı faaliyetleri şu şekilde özetliyor:

  • “Valimiz Sayın Abdullah Erin’i, ilimizdeki yeni görevi dolayısıyla ziyaret ettik. Fikir Isparta topluluğu Ar-ge birimimizin hazırladığı “Yedi Renkli Eğirdir Gölü ve Isparta’nın İçme Suyu Problemi” konulu raporumuzu kendilerine makamında arz ettik. Ziyaretimiz sırasında Valimiz, Isparta’nın bazı tarımsal ürünlerin üretiminde Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğunu ve ilin bir İhtisas Tarım Organize Sanayi Bölgesine ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Bunun üzerine Topluluğumuz Ar-Ge birimi çalışmalarına başladı ve “Isparta’da Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Niçin Kurulmalıdır?” başlıklı bir raporu hazırladı. Bu rapor, Valilik makamına sunuldu.
  • Fikir Isparta Topluluğu olarak, Isparta Belediye Başkanı Sayın Şükrü Başdeğirmen’i ziyaret ettik. Görüşmede, şehrimizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi için kurumlar ve özellikle sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğinin önemine vurgu yaptık. Ayrıca, belediyemizin sadece belediyecilik hizmetleriyle sınırlı kalmayıp, ilin tüm paydaşlarını bir araya getiren bir konumda olduğunu hatırlatarak, ziyaretimizin amacını ve Isparta’nın kalkınmasına katkı sunmayı hedefleyen projelerimiz hakkında bilgi paylaşımında bulunduk. Belediye Başkanımız Sayın Şükrü Başdeğirmen, topluluğumuzu yakından takip ettiğini belirterek, karşılaşabileceğimiz çeşitli zorluklara değinmiş ve Isparta’nın bu tür çalışmalara olan ihtiyacını vurgulamıştır. Kendisi, çalışmalarımıza olan desteğiyle bizlere heyecan ve motivasyon kazandırmıştır.
  • Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ITSO) ziyaret ettik. Başkanımız Sayın Metin Çelik ve yönetimi, ITSO’nun çalışmaları hakkında kapsamlı bilgi vererek ileriye dönük planlarını bizlerle paylaşmıştır. Topluluk olarak, sivil toplum kuruluşlarının (STK) önemine vurgu yaparak, iş birliğinin sağladığı faydaları dile getirdik. Ayrıca, siyaset üstü bir kurum olarak değerlendirdiğimiz ve şehrin tüm unsurları üzerinde etkisi bulunan ITSO gibi değerli bir kuruma, her alanda katkı sunmak amacıyla görev almaya hazır olduğumuzu ifade ettik.
  • Yeni göreve seçilen Isparta Barosu Başkanı Av. Fatih Semiz ve yönetimine hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. Ziyaret kapsamında, konkordato sürecini ve iş dünyasına olan ekonomik etkilerini ele aldık. Baro Başkanımız Sayın Fatih Semiz ve yönetiminden, Isparta piyasalarını yakından ilgilendiren ve ilin ekonomik dinamiklerini oluşturan ulusal ve uluslararası ticaret yapan işletmelerin konkordato kararları konusunda hukuki hareket noktaları ile piyasada yanlış bilinen hukuki süreçlere ilişkin değerli görüşlerini aldık.
  • Isparta Ticaret Borsası Başkanı ve Yönetimini ziyaret ederek Isparta Tarım ve Hayvancılığı konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Kendilerine Isparta’da Tarım OSB Niçin kurulmalıdır? Konulu raporumuzu takdim ettik.
  • Şubat ayı içerisinde, topluluk üyelerimiz ve akademisyenlerimizle birlikte Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan’ı ziyaret ettik. Görüşmemizde, Isparta’nın kültürel, sosyal ve ekonomik gelişiminde üniversite-sanayi iş birliğinin önemini vurgulayarak, bu birlikteliğin daha da güçlendirilmesi üzerine fikir alışverişinde bulunduk.
  • Ayrıca, sahada farklı kesimlere yönelik yerinde ziyaretler gerçekleştirerek iş dünyasının görüş ve beklentilerini dinledik ve dinlemeye devam ediyoruz.”

Bilgi ve iş birliği ile güçlenen bir topluluk

Fikir Isparta Topluluğu kendisini farklı alanlarda uzmanlaşmış kurumlar, kuruluşlar, dernekler ve bireylerle bir araya gelerek yeni bilgiler edinmeyi temel ilke olarak benimseyen bir grup olarak tanımlıyor. Bu ilkeyle bilgilerini aktarma konusunda davet ettikleri uzmanların ya da farklı çevrelerden Topluluğun çalışmalarını takip ederek ilgi duyanların katılımıyla çok sayıda toplantı gerçekleştirdiler. Bu toplantılarda hem Topluluk üyeleri bilgilenirken hem de çıkan sonuçlarla ilgili medya aracılığıyla kamuoyunda farkındalık oluşturdular.

Topluluk bu kapsamdaki faaliyetlerini şu şekilde özetliyor:

  • “Son dönemde iş dünyasının önemli gündem maddelerinden biri olan konkordato konusunda bilgilendirme amaçlı bir toplantıyı gerçekleştirdik. Toplantıda, alanında uzman Doç. Dr. Ferhat Bitlisli hocamız, davetimize icabet eden sanayici ve bankacılardan oluşan bir gruba “Konkordato Nedir?” konulu bir sunum yaptı. Ardından, sanayici katılımcıların sorularını yanıtladı. Toplantıda, ilgili kanunun doğru ve yanlış uygulamaları örneklerle ele alınarak, konkordato süreci detaylı bir şekilde incelendi. Ayrıca, kanun maddesinin eleştirel yönleri üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Böylece, topluluk üyelerimiz, ticaretin içinde önemli ve hassas bir konu olan konkordatonun iş dünyasına etkileri hakkında kapsamlı bilgi edinmiş oldu.
  • Mimarlar Odası Isparta İl Temsilcisi Caner Ataseven, Mimar Ünal Çağlar, Mimar Mevlüt Ay ve Doç. Dr. Hasan Haştemoğlu’nu davet ederek, Isparta’nın mimari geçmişi, bugünü ve geleceği üzerine nasıl bir çalışma yürütülebileceğini ele aldığımız bir sohbet toplantısı gerçekleştirdik. Toplantıda, Cumhuriyet’in simge yapılarının korunmasıve geçmişten gelen tarihi dokunun yok edilmemesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, olası bir deprem durumunda alınması gereken tedbirler, zemin etüt çalışmalarının önemi, Isparta’da kentsel dönüşümün aciliyeti ve yöresel malzeme kaynaklarının ticari ürün olarak değerlendirilmesi gibi konular üzerinde durularak, karşılıklı soru-cevap şeklinde fikir alışverişinde bulunuldu.
  • BAMKOM (Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Merkezi) kapsamında, Uzman Psikiyatri Hemşiresi Ziynet Apaydın ve Mimar Dr. Aydın Apaydın’ı konuk ettik. “Bağımlılıkla Mücadelede Farkındalık, Ailelerin Rolü ve Toplumsal Çözüm Yolları” konulu bir sohbet toplantısı gerçekleştirdik. Toplantıya eşleriyle birlikte katılan topluluk üyelerimiz, bağımlılıkla mücadelede ailenin rolü ve önemi konusunda değerli bilgiler edindi.
  • YES-TR, yani Yeşil Sertifika hakkında, aynı zamanda topluluk üyemiz olan Prof. Dr. Reşat Selbaş hocamız bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Karbon izinin, dünya ile entegrasyon sürecindeki önemine ve özellikle ihracatta ticaretle olan bağlantısına değinen hocamız, 2026 yılı itibarıyla yeni yapılacak olan kamu binalarında uygulanacakbu sürecin ciddiyetini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’de bu alanda eğitim veren yalnızca iki üniversite bulunduğunu ve bunlardan birinin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), diğerinin ise Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) olduğunu belirtti.
  • GSYH ve Isparta’ya etkileri konusunda grup üyelerine bilgilendirme yapılmış olup, topluluk olarak kamuoyuna yönelik bir rapor sunulmuştur.
  • Topluluk üyemiz akademisyen Öğr. Gör. Sayın Fatih Ecevit, iletişimde vücut dilinin önemi üzerine bir sunum gerçekleştirerek üyelerimize bilgilendirme yapmıştır.
  • Topluluk Üyemiz akademisyen Prof. Dr. Hasan Güllüpunar “Kamuoyu, kamuoyu oluşumu ve kamuoyu araştırmaları” başlıklı bir sunum gerçekleştirerek topluluk üyelerimizin sorularını yanıtlamıştır.”

Isparta’nın tarım, sanayi ve ticari potansiyelini araştırıyorlar

Topluluk üzerinde çalıştığı kapsamlı bir araştırmayı da kamuoyuyla paylaştı. Topluluk bu araştırmanın amacını; “ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi, hukuki ve coğrafi bağlamlarıyla Isparta’nın tarım, sanayi ve ticari potansiyelini ortaya koymak” olarak açıklıyor. Araştırma SDÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda topluluk üyesi Prof. Dr. Hasan Güllüpunar’ın koordinatörlüğünde SDÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Serdar Gezer ve Doç. Dr. Şakir Güler’in, Doç. Dr. Mutlu Doğan Güllüpunar’ın ve ISUBU Teknik Bilimler MYO Öğretim Elemanı ve aynı zamanda topluluk üyesi Öğr. Gör. Murat Fatih Ecevit’in katkılarıyla yürütülüyor. Araştırmayı yaklaşık olarak 2025 Yılı Eylül – Ekim ayları gibi bitirmeyi planlıyorlar. Çalışma tamamlandığında geniş kapsamlı bir tanıtım programıyla sonuçları toplumun tüm kesimleriyle paylaşacaklarını söylüyorlar. Ayrıca şehirdeki ve ülke düzeyindeki ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla Isparta’nın gelişimi açısından vizyon oluşturacak bir veri olarak paylaşacaklarını belirtiyorlar.

Isparta için fikir üretenlerin buluşma noktası

Fikir Isparta Topluluğu, Isparta’nın insan gücünün ve doğal zenginliklerinin farkında olanların ve Isparta için fikir üretenlerin bir buluşma noktası haline geldi. Müteşebbislerin önünü açmak, Isparta’ya yatırımcı kazandırmak ve il ekonomisinin sahip olunan kaynakları verimli şekilde kullanmasını sağlamak amacıyla çözüm odaklı projeler geliştirmeye ve stratejiler üretmeye devam ediyorlar. Gönüllülük esasına dayalı olarak, yaşadıkları bu şehre katkı sunma heyecanıyla çalıştıklarını belirten topluluk üyeleri, Isparta için fikri olan herkese açık olduklarını her platformda vurgulu bir şekilde söylüyorlar. Bir okul niteliği kazanmış olan topluluk, özellikle ekonomik konular başta olmak üzere Isparta’nın meselelerine hakim, çözüm odaklı ve farklı bakış açılarını bir araya getiren bireylerin bir buluşma noktası oldu.

Kaynak: Kum Saati Dergisi